- Pàgina d'inici
- SORTIDES I ACTIVITATS
- HORARIS
- CÀRRECS
- CALENDARI
- DEURES I CONTROLS
- ALUMNES 12-14
- ALUMNES 14-16
- FOTOS 14-16
- MÉS FOTOS 14-16
- ALUMNES 2010/12
- Vídeos Molinar 14-16
- Vídeo final Ceip Es Molinar 14 16
- Fotos i vídeos. Curs 12-14. Molinar.
- MÉS FOTOS 12-14. Molinar.
- Fotos i vídeos. Curs 12-14. Molinar.
- Vídeos Molinar 12-14. Molinar.
- VÍDEO FINAL 6èA. Curs 12-14
- Fotos 10-12. Molinar.
dissabte, 29 de març del 2014
divendres, 28 de març del 2014
Shakira - Boig Per Tu
Shakira - Boig Per Tu
Nena estic boig per tu,
Em passo els dies
Esperant la nit.
Com et puc estimar
Si de mi estàs tan lluny;
Servil i acabat
Boig per tu.
Sé molt bé que des d'aquest bar
Jo no puc arribar on ets tu,
Reflexada la teva llum, me la beuré;
Servil i acabat, boig per tu.
Quan no hi siguis al matí,
Les llàgrimes es perdran
Entre la pluja
Que caurà avui.
Em quedaré atrapat
Ebri d'aquesta llum
Servil i acabat
Boig per tu.
Sé molt bé que des d'aquest bar
Jo no puc arribar on ets tu,
Però dins la meva copa veig
Reflexada la teva llum, me la beuré;
Servil i acabat boig per tu.
dijous, 27 de març del 2014
dimarts, 25 de març del 2014
dilluns, 24 de març del 2014
diumenge, 23 de març del 2014
El cervell bilingüe pren decisions més de pressa
El cervell bilingüe pren decisions més de pressa
DAVID BUENO | | 23/03/2014 00:00
En un món globalitzat, parlar més d’un idioma té avantatges pràctics evidents, i afecta l’estructura del cervell. Diversos estudis científics han demostrat que, a banda de millorar les habilitats cognitives generals, ser bilingüe exercita les neurones i alenteix el declivi cognitiu propi de la vellesa. A més, les persones bilingües són més ràpides i eficients a l’hora de resoldre conflictes quotidians, com per exemple interpretar correctament les indicacions de diversos senyals de trànsit simultanis en funció de les intencions que es tinguin, i prendre la decisió adequada. Dimarts passat Albert Costa, investigador Icrea al Centre per al Cervell i la Cognició de la Universitat Pompeu Fabra i director de diversos projectes internacionals, va impartir una inspiradora conferència sobre El cervell bilingüeal cicle de conferències i debats Icrea que ofereix el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, i en el qual també col·labora el diari ARA.
Exercici per a les neurones
Les persones bilingües han esdevingut un focus de recerca sobre la formació i el funcionament del cervell. Aquest interès se centra en com aprenen, processen i representen les dues llengües a nivell neural; com l’edat en què aprenen la segona llengua afecta l’organització del cervell; com el cervell controla la commutació entre els dos idiomes a nivell lèxic i sintàctic, i quins efectes col·laterals pot tenir el bilingüisme sobre altres dominis cognitius.
Una de les principals conclusions que va explicar Costa és que el bilingüisme exercita el cervell. De mitjana, les persones bilingües coneixen menys paraules de cadascuna de les llengües que parlen que no pas els monolingües en el seu únic idioma, però sumades els confereixen un lèxic força més extens. Això fa que els costi més trobar la paraula exacta per definir el que volen dir -unes cent mil·lèsimes de segon més-, perquè el cervell les ha d’anar triant entre les dues llengües, i aquest fet comporta, al seu torn, que consumeixi més energia. Tanmateix, aquest consum no implica més desgast neuronal, sinó tot el contrari. L’esforç suplementari reforça les neurones i les seves connexions, com un entrenament constant i suau. Això s’ha vist en un estudi fet amb persones bilingües català-castellà, publicat per Costa i els seus col·laboradors a la revista Neuropsicología, segons el qual aquest reforçament contribueix a endarrerir l’edat d’aparició de malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer, i a alentir el declivi cognitiu associat a la vellesa. Dit d’una altra manera, l’exercici mental del bilingüisme proporciona més “reserva cognitiva”. No obstant això, quan es comencen a perdre facultats mentals, la minva afecta de la mateixa manera els dos idiomes.
Més ràpids i eficients
Una altra de les conclusions principals és que el bilingüisme força el cervell a resoldre constantment situacions de conflicte lèxic o semàntic, i això fa que augmenti la quantitat de matèria gris en algunes àrees del cervell i que es modifiqui físicament l’anomenada escorça cingulada.
Aquesta regió està implicada en el control de diverses funcions cognitives, com la presa de decisions, l’empatia, el control de la impulsivitat i les emocions i la capacitat d’endarrerir les recompenses a les accions que es realitzen. Per tant, la seva potenciació a través del bilingüisme pot afavorir també altres processos relacionats amb la resolució de conflictes cognitius.
Per comprovar-ho, en un estudi publicat a la revista Cerebral Cortex pels investigadors de la UPF, es va monitorar la capacitat de resolució de conflictes cognitius no lingüístics en persones bilingües i monolingües. Se’ls va posar davant de situacions com, per exemple, interpretar correctament les indicacions de diversos senyals de trànsit simultanis, i prendre la decisió adequada. Els resultats obtinguts demostren que les persones bilingües resolen millor i amb més rapidesa aquests conflictes que les monolingües. És qüestió de necessitat. Els bilingües han de controlar contínuament les seves dues llengües per no barrejar i evitar interferències de l’una sobre l’altra. Per això, a més d’utilitzar les àrees del cervell dedicades al llenguatge, també utilitzen simultàniament els circuits cerebrals relacionats amb la capacitat d’atenció. A més, l’energia que hi esmercen és menor perquè tenen el cervell més entrenat, i això fa que treballi de manera més eficient.
Per a tota la vida
Els nens nascuts en entorns bilingües també s’ajusten millor als canvis ambientals, fins i tot abans de començar a parlar, i són més hàbils processant informacions diferents, pel sol fet de rebre estímuls verbals en dos idiomes diferents, que han d’aprendre a discriminar. El bilingüisme també contribueix a endarrerir l’envelliment cognitiu i l’aparició de malalties neurodegeneratives.
divendres, 21 de març del 2014
“Sólo aprende quien se autoevalúa”
dimecres, 19 de març del 2014
És segur el Facebook del meu fill?
És segur el Facebook del meu fill?
ELISABET ESCRICHE | | 19/03/2014 00:00
Un estudi de la Fundació Pere Tarrés fet a pares amb fills adolescents conclou que un 73% dels joves tenen perfil a les xarxes socials i que, d’aquests, un 55% tenen els seus pares entre els contactes. ¿Són segurs, però, els perfils creats per aquests adolescents? El mateix estudi afirma que el 61% dels pares creuen que els seus fills utilitzen les xarxes socials de manera segura: tot i així més de la meitat estan amoïnats per quin tipus d’informació personal hi pengen. El que més els angoixa és que detallin l’adreça de casa o telèfons, el tipus de continguts que comparteixen i, sobretot, que acceptin com a amics persones que no coneixen. “També els preocupen les notícies que surten als mitjans de comunicació sobre fets greus, com baralles, que acaben circulant per les diferents xarxes, perquè no volen que els seus fills passin per una situació similar”, explica el director general de la Fundació Pere Tarrés, Josep Oriol Pujol. Un dels últims exemples més mediàtics va ser la brutal agressió d’una noia de 14 anys a una menor de la mateixa edat al centre de Sabadell (Vallès Occidental). La baralla es va produir en presència d’altres joves, una de les quals va registrar la pallissa amb un telèfon mòbil i la va penjar a la xarxa.
Perquè els pares sàpiguen quines mesures han de prendre els seus fills per evitar ensurts, Facebook i la Fundació Pere Tarrés han dut a terme un programa d’educació dirigit a ells sobre la utilització de les xarxes socials. La iniciativa s’ha desenvolupat en quatre mercats de Barcelona -els de la Concepció, la Sagrada Família, la Guineueta i les Corts- i es preveu estendre-la a altres punts concorreguts de la ciutat que encara estan per determinar. “Ensenyem tres pautes bàsiques: les configuracions de privacitat i les de seguretat [que permeten a l’usuari decidir quin nivell de protecció vol] i un centre de seguretat per a famílies que acabem de posar en servei en què es poden trobar consells per als pares, adolescents o professors sobre com utilitzar la xarxa social”, explica la directora d’assumptes públics de Facebook a l’Estat, Natalia Basterrechea. Segons la portaveu de la plataforma és important que els pares coneguin aquestes eines per poder assessorar correctament els fills.
Segons Facebook una altra clau perquè el perfil sigui segur és la comunicació entre usuaris. L’últim informe de la xarxa social, elaborat conjuntament amb experts de psicologia i de la ciència de les emocions, conclou que quan un usuari es posa en contacte amb un altre per dir que li molesta una fotografia o un contingut que ha penjat, acostuma a ser eliminat. Segons el mateix estudi en un 85% dels casos les dues persones estableixen una conversa i en un 62% l’usuari contactat reacciona de manera positiva quan se li demana que esborri un post. “Per arribar a aquest punt és clau la comunicació entre pares i fills sobre l’ús d’internet”, explica Basterrechea.
La Mònica Casadevall té un fill de 17 anys, l’Àlex. Fa dos anys que es va crear un perfil a Facebook. Té més de 800 amics, alguns dels quals -admet la mare- no coneix personalment. Tot i que ella també té un perfil, va optar per no ser amiga del seu fill. “No volia que se sentís controlat”, explica. La Mònica, però, va demanar a dues amigues seves que se sumessin a la xarxa de contactes de l’Àlex. “Si algun cop han vist alguna cosa estranya m’ho han comentat i jo m’ho he fet venir bé per fer sortir el tema”, detalla. El que sí que va fer la Mònica és conscienciar el seu fill que no publiqués cap mena d’informació personal. “Al principi ell ho va trobar exagerat. Ara ho entén perfectament, sobretot quan veu notícies als mitjans de comunicació sobre vídeos violents que s’han penjat a la xarxa”, explica la mare. Durant aquests dos anys dues noies han molestat l’Àlex via missatges privats. “Primer els va dir educadament que el deixessin tranquil però com que elles insistien finalment va optar per bloquejar-les”, indica la Mònica.
Els educadors són partidaris que els pares formin part de la xarxa de contactes del seu fill. “Així pots tenir un mínim control”, explica la Marta, una de les educadores de la Fundació Pere Tarrés. Alhora insisteixen que el primer contacte de l’adolescent amb la xarxa el faci amb algun dels pares al costat. “Els pares tenim la responsabilitat d’educar els fills i en aquesta educació hi ha una nova realitat social que són les xarxes socials”, insisteix el director general de la Fundació.
“És millor ajudar que prohibir”
L’Elisabet Puig té una filla de 14 anys, la Maria, que acaba de crear un perfil a Facebook. El primer que van fer és fer-se amigues. “Tot i que crec que és molt jove, prefereixo que l’obri davant meu que prohibir-li i que ho faci pel seu compte”, explica. Durant la creació del perfil, l’Elisabet li va ensenyar a través de l’opció de privacitat com limitar només als amics la visualització de totes les publicacions. “Per mi el més important és escoltar els seus dubtes, saber on es connecta i aprofitar les eines que li dóna la mateixa xarxa per denunciar o posar límits a tot el que penja”, explica l’Elisabet. Aquesta mare creu que Facebook ha millorat les eines de seguretat, però no entén com per defecte quan crees un nou perfil tothom hi pot accedir. “Tampoc trobo lògic que sigui l’usuari qui hagi de denunciar un contingut inapropiat. La mateixa plataforma hauria de tenir els seus propis mecanismes per controlar què es penja i què no”, explica. La Maria porta dues setmanes a Facebook i de moment només s’ha fet amiga de companyes de classe o familiars. “Ara vol obrir-se compte a Twitter, però s’haurà d’esperar perquè primer m’he d’informar de com funciona”, indica la seva mare.
Consells que han de seguir els adolescents quan creen un perfil
La contrasenya és secreta
Les dues premisses més importants que has de tenir en compte a l’hora de crear un perfil a Facebook és que mai comparteixis la contrasenya amb ningú i que tampoc acceptis sol·licituds d’amistats de persones que no coneguis. Per millorar la seguretat els experts recomanen que periòdicament canviïs la contrasenya.
No permetis missatges ofensius al teu mur
Si reps algun missatge o publicació de caràcter ofensiu o abusiu al teu mur pots ignorar-lo, demanar a la persona que s’abstingui de comunicar-se amb tu, deixar l’amistat o directament bloquejar aquesta persona. També és important que ho expliquis a algun adult de la teva confiança perquè t’ajudi a gestionar correctament el cas.
Denuncia tots els continguts abusius
Facebook no filtra els continguts abusius, com els vídeos d’adolescents barallant-se que en els últims mesos s’han pogut veure en diferents xarxes. Han de ser els usuaris els que els denunciïn encara que no siguin directament afectats. També es pot alertar de pàgines inadequades o perfils falsos. Totes les denúncies són confidencials.
Has de ser responsable del que escrius
Tot el que publiques, des d’un comentari fins a una nota, es pot copiar, enganxar i distribuir a qualsevol altre usuari o xarxa encara que no ho vulguis. Per tant, abans d’escriure qualsevol cosa pensa si aquest contingut t’agradaria que s’estengués per tota l’escola o se n’assabentés algú amb qui poguessis arribar a tenir alguna mena de relació.
Recomanacions bàsiques per als pares
Crea el teu propi perfil
Obrir un compte a Facebook és senzill i és la millor manera perquè puguis familiaritzar-te amb la xarxa social.
Demana ajuda al teu fill
És molt probable que el teu fill tingui més coneixements de les xarxes socials que tu. Demana-li que t’ajudi a resoldre qualsevol dubte que tinguis.
Crea un grup familiar
És un bon començament i us permetrà tenir un espai privat on podreu compartir fotografies i mantenir-vos en contacte.
Compartir informació
Ensenya al teu fill els aspectes bàsics per navegar de manera segura a internet i perquè el seu perfil sigui tan segur com sigui possible. Parla-li sobre la seguretat tecnològica de la mateixa manera que ho fas amb la seguretat viària.
Protegeix la teva privacitat
Per defecte Facebook permet que tothom pugui contactar amb un nou perfil o buscar-lo. Fins i tot la resta d’usuaris poden veure tot el que es penja al mur. Per evitar que això passi s’ha d’anar a la pestanya de privacitat i limitar la visualització de tota la informació només als amics.
Denuncia
Qualsevol usuari pot denunciar un contingut ofensiu i alhora comprovar l’estat d’aquesta denúncia.
Centre d’ajuda
És una eina on trobaràs informació sobre qualsevol aspecte relacionat amb el funcionament de la plataforma. Per accedir-hi has d’anar a l’adreça: www.facebook.com/ help.
Centre de seguretat familiar
Trobaràs consells, recursos i informació dirigida especialment a pares i fills. L’adreça per accedir-hi és www.facebook.com/ safety. Pots visitar-la encara que no tinguis perfil a la xarxa social.
dimarts, 18 de març del 2014
diumenge, 16 de març del 2014
dissabte, 15 de març del 2014
dijous, 13 de març del 2014
dimecres, 12 de març del 2014
dilluns, 10 de març del 2014
diumenge, 9 de març del 2014
dissabte, 8 de març del 2014
dimarts, 4 de març del 2014
Premsa i ràdio al Molinar. Com ho fem?
Premsa i ràdio a l'escola. Com ho fem! by Tomeu Barceló Salom is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-NoComercial 4.0 Internacional License.
Creado a partir de la obra en https://docs.google.com/presentation/d/1_7pHqTLW9fBlw5QDNqZZFC_rTPkbCfMZiSl7YkSQ-Sc/edit?usp=sharing.
diumenge, 2 de març del 2014
L'enhorabona de la professora Adela!
http://radiomolinar.blogspot.com.es/2014/02/entrevista-pedro-martinez-salvem-el.html
dissabte, 1 de març del 2014
RÀDIO I PREMSA DEL MOLINAR: Darrera tutoria al Ceip Es Molinar
RÀDIO I PREMSA DEL MOLINAR: Darrera tutoria al Ceip Es Molinar : Això no és ben bé cap programa de ràdio, però ho volia compartir amb qualse...
-
RÀDIO I PREMSA DEL MOLINAR: Darrera tutoria al Ceip Es Molinar : Això no és ben bé cap programa de ràdio, però ho volia compartir amb qualse...
-
El diftong Definició: Diftong decreixent Diftong creixent Vocal + I / U ...
-
http://biogeocarlos.blogspot.com.es/2010/03/maquetas-2010-organos-aparatos-y.html - Arte médico-anatómico . - Maquetas del oído y del ojo ...